شاید زمانی که دو تلویزیون LCD و پلاسما را در کنار هم ببینید ، متوجه تفاوت بین آن دو نشوید ، چون به هر حال هر دو مدل صفحه تخت هستند ، اما حقیقت این است که برای ساخت این دو ، از دو فناوری متفاوت استفاده شده است . این دو استاندارد تلویزیونی صفحه تخت برای خود مزیت هایی دارند ، اما تفاوت هایی هم بین آنها وجود دارد . و اما این تفاوت ها چیست و آیا بین این دو ، انتخاب بهتر کدام است؟
تفاوت بین فناوری های LCD و پلاسما
شاید ظاهر تلویزیون های LCD و پلاسما مشابه هم باشند ، اما شباهت آنها در صفحه تخت و مدل باریک شان خلاصه می شود. تلویزیون های پلاسما همانطور که از نامشان بر می آید، از ماتریسی از سلولهای کوچک گاز پلاسما تشکیل شده اند که از طریق ولتاژهای الکتریکی خاصی برای ایجاد تصویر استفاده می کنند . تلویزیون های LCD ( صفحه نمایش کریستال مایع ) همانند ساندویچ هایی از جنس کریستال مایع هستند که بین دو صفحه شیشه ای محصور شده اند . تصاویر از طریق شارژ الکتریکی متفاوتی که به کریستال ها وارد می شود ، ایجاد می شود . هر کدام از این فناوری ها نقاط ضعف و قدرت خاص خودشان را دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
آیا تفاوتی بین کیفیت تصویر بین تلویزیون های پلاسما و LCD و تلویزیون های CRT معمولی وجود دارد ؟
اینکه پشت صفحه نمایش چه اتفاقی می افتد برای ما مهم نیست ، بلکه نحوه عملکرد تلویزیون از اهمیت بیشتری برخوردار است . از این لحاظ هر دو تلویزیون LCD و پلاسما تصاویر فوق العاده ای ایجاد می کنند ، اما با این حال بسیاری از طرفداران سینما های خانگی و گیم بازها همچنان معتقدند تلویزیون های CRT تصاویر بهتری دارند ( در صورتی که جدید ترین تلویزیون های پلاسما مدل های خوبی هستند و تلویزیون های LCD نیز از نظر کیفیت در حال پیشرفت سریعی هستند ).
همین متخصصین سینمای خانگی به شما خواهند گفت برای سینماهای خانگی ساده ، تلویزیون های پلاسما کمی بهتر از LCD ها هستند . علت آن هم این است که تلویزیون های پلاسما می توانند رنگ سیاه را بهتر از LCD ها نمایش دهند که در نتیجه کنتراست و جزئیات بهتری در سریال ها و فیلم هایی که در فضای تیره تر و یا شب فیلمبرداری شده اند نمایش داده می شود . طبیعت فناوری LCD به گونه ای است که نور پس زمینه از میان لایه های LCD می درخشد ، در این حالت رسیدن به رنگ سیاه کامل کمی دشوار است ، چون همیشه بین پیکسل ها جذب نور وجود دارد. البته این حالت با ساخت هرنسل جدید از LCD ها ، بهبود می یابد.
پلاسما چه مزیتی نسبت به LCD دارد ؟
تلویزیون های پلاسما علاوه بر داشتن کنتراست بهتر به علت امکان نمایش رنگ سیاه قوی تر، زوایای دید بهتری نیز نسبت به تلویزیون های LCD دارند . زوایای دید بدین معنا است که شما در چه فاصله ای نسبت به تلویزیون در هردو طرف آن می توانید بنشینید تا کیفیت تصویر آن تغییر نکند . در تلویزیون های LCD اگر کمی دورتر از زوایای دید قرار بگیرید ، تغییراتی در رنگ و روشنی تصاویر مشاهده می کنید ، در صورتی که تصویر در پلاسما ها تقریبا ثابت است . البته این حالت در حال تغییر است چرا که تعداد زیادی تلویزیون LCD با زوایای دیدی برابر یا بیشتر از برخی تلویزیون های پلاسما وارد بازار می شوند. تلویزیون های پلاسما همچنین رنگ های درخشان تری تولید می کنند که باز هم به علت جذب نور در تلویزیون های LCD است که روی غلظت رنگها تاثیر می گذارد . نکته دیگری که در این مقایسه گفته می شود این است که برخی تلویزیون های LCD ، تصاویر را تار نشان می دهند ، مخصوصا این مساله هنگام نمایش بازی های ورزشی و صحنه های پر تحرک در فیلم ها مشاهده می شود . با اینکه این نکته در مدل های قدیمی تر بیشتر مشاهده می شد ، اما در مدل های جدید تر این عیب بسیار بهتر شده ، به صورتی که درمقایسه این مورد بین LCD ها و پلاسماها می توان از آن چشم پوشی کرد. برای امتحان این موضوع زمانی که می خواهید تلویزیون LCD بخرید ، زمان پاسخگویی پیکسل را که با ms ( میلی ثانیه ) مشخص شده است چک کنید. هرچه این عدد کمتر باشد،کیفیت تصویر هنگام پخش صحنه های با حرکت سریع بهتر است.
تا مدتی پیش مهمترین برتری پلاسما ها در مقایسه با LCD ها ، قیمت آنها بود ، مخصوصا در مدل های با صفحه نمایش های بزرگ . طی چند ماه اخیر این مساله کمی تغییر کرده است، چراکه LCD ها در قیمت و وضوح تصویر با پلاسما یکسان شده اند .
LCD چه مزایایی نسبت به پلاسما دارد ؟
تلویزیون های LCD علاوه بر رقابت بر سر قیمت با پلاسما ها ، در چندین بخش مهم نیز برتری دارند. LCD ها وضوح بالاتری نسبت به پلاسماهایی با ابعاد مشابه دارند ، که به معنای تعداد بیشتری پیکسل روی صفحه نمایش است . اگر شما از جمله افرادی هستید که نسبت به کیفیت تصویر حساسیت دارید و می خواهید تمام پیکسل های یک فیلم با وضوح بالای1080i/p را پیکسل به پیکسل ببینید ( البته به شرطی که دیگر امکاناتتان نیز این امکان را به شما بدهند )، در این صورت تلویزیون های LCD انتخاب شما خواهند بود. البته تلویزیون های پلاسما درجه یک هم می توانند فیلم های 1080P را نمایش دهند ، در این صورت انتخاب خیلی ساده نخواهد بود.
تلویزیون های LCD مصرف برق کمتری دارند و طبق بررسی ها در حدود 30 درصد کمتر از پلاسما برق مصرف می کنند. LCD ها پر نور تر از پلاسما ها با ابعاد مشابه هستند که در این صورت هم می توان به راحتی تلویزیون را هم روی دیوار نصب کرد و هم هنگام رفت و آمد آن را مشاهده کرد.
کارشناسان معتقدند تلویزیون های LCD عمر مفید بیشتری نسبت به پلاسما ها دارند. این مساله در مورد مدل های قدیمی تر پلاسما صحیح بود ، این مدل ها نیمی از درخشش تصویر خود را بعد از 20 هزار ساعت کار ، از دست می دادند. در نسل جدیدتر پلاسما ها این عدد بین 30 هزار تا 60 هزار ساعت رسیده در صورتی که در تلویزیون های LCD، عمرمفید 60 هزار ساعت تضمین شده است . شاید شنیده باشید که تلویزیون های پلاسما مشکل سوختن پیکسل ها را دارند ، که البته این مشکل معمولا بین LCD ها به چشم نمی خورد. زمانی بیشتر این اتفاق می افتد که تصویری برای مدت طولانی روی صفحه بماند و باعث می شود سایه آن تصویر کم کم بسوزد. البته فناوری ساخت پلاسما ها بهتر شده و در مدل های جدید تر به علت افزودن امکاناتی مانند محافظ های صفحه نمایش این مشکل کمتر دیده می شود ، اما همچنان این مشکل وجود دارد . بعد از چند روز استفاده ، تصویر سوخته شده محو می شود و دیگر دیده نمی شود.
کدامیک نسبت به هزینه پرداخت شده ، مزیت بهتری دارند : پلاسما یا LCD ؟
اگر می خواهید تلویزیونی با صفحه نمایش بزرگ بگیرید ، ( مثلاَ 50 اینچ به بالا) پیشنهاد ما انتخاب مدل های پلاسما است. پلاسما ها نسبت به قیمتشان کیفیت بهتری دارند، و با اینکه وضوح تصویر LCD ها بالاتر است ، اما همچنان کیفیت تصویر پلاسما ها بهتر است. نکته قابل توجه دیگر هنگام خرید تلویزیون های LCD و پلاسما ، داشتن TV Tuner یا تنظیم کننده تصویر است . بسیاری از مدل ها تیونر آنالوگ دارند، که برای تنظیم مدل های با صفحه نمایش بزرگ ، کار بسیار دشواری است . بهتر است اگر می توانید مدلی HD Tuner تهیه کنید.
اما اگر تلویزیونی با صفحه نمایش های کوچکتر می خواهید ( 15 تا 42 اینچی ) ، LCD انتخاب بهتری است. و بهترین نکته هم این که قیمت تلویزیون های LCD مرتب در حال پایین آمدن است.
نویسنده: مانا مهرآیین